Distracţiile sălăjenilor: “Cântarea României” şi “Cântarea Primăriei”

Scriam, cu un an în urmă, despre faptul că în Zalău (de Şimleu, Jibou ori Cehu nici nu are sens să mai pomenim) diversitatea evenimentelor culturale este o cauză pierdută. Nimic nu pare să se schimbe nici în acest an, din păcate. Oricât am vrea să lăudăm autorităţile ori direcţiile responsabile pentru divertismentul municipal ori judeţean, nu avem cu ce, şi pace! Deşi omniprezent şi în regimul politic sălăjean trecut, obiceiul autorităţilor de a se supăra atunci când vine câte o critică ori o solicitare menită să scoată în evidenţă un neajuns, s-a perpetuat şi, evident, nu lipseşte nici din peisajul politic prezent.

Prin urmare, dacă cineva se supără pe noi atunci când vorbim mai puţin catifelat despre spectacole, sport, turism etc, rămâne cu supărarea pe stoc. Când e de lăudat şi de apreciat, cotidianul nostru cel puţin, a ştiut să o facă, pentru că nu e nimic rău în a aprecia şi în a face cunoscute realizările celor care ne conduc, că doar de-aia i-am ales, să progresăm şi să ne dezvoltăm, nu să ne ducem de-a berbeleacul, către fundul prăpastiei. Revenind la subiect, viața culturală sălăjeană, mai ales pe segmentul divertismentului, este una lovită de sărăcie.

După ce că suntem oricum lipsiţi cu desăvârşire de posibilităţi de petrecere a timpului liber în oraş, nici măcar de un spectacol nu avem parte, ceva care să ne mai teleporteze din peisajul gri şi anost al acestui municipiu, către tărâmuri mai frumoase, mai pline de culoare. Desigur, avem nevoie şi de “Hai să dăm mână cu mână”, de lansări de carte ori de recitaluri de poezie în limba maghiară. Sunt dorite şi apreciate şi fanfara, şi ansamblurile folclorice, însă, sincer, dacă zilnic primeşti la masă ciorbă de varză şi fasole cu jumări, după un timp, începi să te mai saturi. Aşa şi în cazul nostru, al celor care vedem pe afişe, mereu şi mereu acelaşi tip de evenimente. E simplu să iei elevii cu arcanul şi să-i plantezi în scaunele îngheţate ale Casei Sindicatelor (până şi denumirea acestui edificiu sună precum evenimentele care se ţin acolo) şi să mai bifezi un eveniment cultural de amploare, realizat.

Zălăuanii au fost, din păcate, văduviţi de spectacole, altele decât cele arhicunoscute, de când se ştiu. Ca un blestem, evenimentele culturale altele decât cele de tip Cântarea României, Cântarea primăriei sau ce cântare o mai fi fost, noi nu am prea avut. Concertele simfonice, spectacolele de operă sau operetă din ultimii ani, mă refer la cele de calitate, le numeri pe degete; baletul nu-l mai aduc în discuţie, nici nu vine pe la noi, iar dacă vine, nu prea se vinde. Oricum avem parte de el în lunile îngheţate, gratuit, pe străzi. Spectacolele de muzică pop, rock, ori evenimente în care să fie invitate vedete autentice de muzică uşoară, nici poveste. Piese de teatru, teatru de păpuşi, seri gen Discoteca anilor 80 -90, cu spectacole live şi invitaţi din timpurile de atunci (evenimente extrem de populare în Bucureşti dar şi în alte municipii unde sunt dorite şi aduse de autorităţi) – la noi, nici vorbă, n-am auzit de aşa ceva!

Filme la cinematograf, pauză, pentru că cinematograf –lipsă; alte spectacole, show-uri – zero barat („manifestări cultural-artistice”, mă rog, dacă vă place cum sună combinaţia asta de cuvinte folosită exclusiv de autorităţi). În schimb, toptan de simpozioane, lecturi, consfătuiri, seri de poezie etc, evident, utile, cu publicul şi importanţa lor binemeritată, dar nici pe departe în măsură să acopere întregul spectru cultural-distractiv firesc al unei reşedinţe de judeţ. Sigur că şi acest gen de evenimente îşi au menirea lor şi, pe acest segment, sunt bine şi competent realizate. Însă lipseşte diversitatea.

Lipsesc sarea şi piperul, iar aceste două ingrediente pot ruina,în lipsa lor, şi cel mai delicios „preparat”. Nu putem să ne trăim timpul liber şi să ne acoperim nevoia de divertisment doar prin aceste evenimente, trebuie să fii cel puţin ipocrit să admiţi că ai “viaţă culturală” şi un municipiu dinamic, vesel, atractiv, doar prin acest gen de evenimente. Prin urmare, te mai miri că ducem o lipsă acută de educaţie pe acest segment? Mai ridici sprâncenele când vezi, la singurul concert simfonic de calitate ajuns la Zalău, spectatori care mănâncă cipsuri, beau suc din pet, ronţăie napolitane şi râgâie ca vitele în timpul reprezentaţiei, ori vin îmbrăcaţi în treninguri la un astfel de eveniment?

Zălăuanii boemi, educaţi, cei care într-adevăr tratează un astfel de spectacol cu respectul cuvenit, atât faţă de artişti cât mai ales faţă de ei înşişi, sunt reduşi la marea tăcere de oameni care, mai mult sau mai puţin din vina lor, nu ştiu cum să vină la un spectacol, cum să-l urmărească, cum să se îmbrace, cum să trateze artiştii şi spectatorii din jurul lor. Şi-ar dori şi prietenele, ori doamnele noastre să poarte un pantof cu toc, o haină de blană ori o ţinută deosebită, să apară la un eveniment aranjate şi parfumate, aşa cum se întâmplă în aproape orice oraş din marea Europă a cărui parte, mai mică, ce-i drept, este şi Sălajul. Pe de altă parte, condiţiile din sălile de spectacole din Zalău sunt demne de anii comunismului. Iarna – frig de crapă pietrele, te îmbolnăveşti la propriu, iar artiştii pleacă făcându-şi cruce, pentru că este inadmisibil să fii invitat într-o sală în care sunt 15 grade, să faci spectacol.

Având în vedere toate acestea, dar şi celelalte, rămase nespuse, este evident că nu ai cum să evoluezi din punct de vedere cultural, şi nici ca om, într-o direcţie socială şi psihică armonioasă, şi nici ca personalitate, caracter şi comportament, de vreme ce nu ai ocazii în care să poţi învăţa de la alţii, să poţi înţelege ce se petrece în faţa ta, să poţi să alegi, să foloseşti talentul altora, să vezi o raţiune în banii daţi pe un bilet şi în efortul celor veniţi la tine acasă să te distreze. Nu poţi să evoluezi atâta timp cât cei plătiţi să organizeze, să facă pe dracu’ în patru să aducă artişti, trupe, banduri, spectacole de calitate, nu o fac, însă invocă mereu, ca o moară stricată, un pomelnic de motive până când mulţimea uită, iar timpul aşterne din nou liniştea peste pustiul din divertismentul sălăjean. Nu, nu avem viaţă culturală, nu avem spectacole, nu avem muzică, nu avem teatru.

Iar dacă viaţă culturală diversificată nu avem, nici variante de urgenţă nu există. Un magazin mai de Doamne-ajută, cu articole autentice, un fast-food în care să ţi se servească un produs bun şi nu nişte mizerii îndesate într-o chiflă rece, o galerie de shopping în care să-ţi mai pierzi vremea ori o cafenea într-un spaţiu ceva mai plăcut vederii şi şederii. Stadion nu avem, o piscină acoperită nici atât, iar lista poate continua la nesfârşit. Timpul trece, banii se duc Dumnezeu ştie unde, iar noi ne trezim şi în sfârşit, şi în început de an, deprimaţi, dezamăgiţi, plictisiţi şi ridicând neputincioşi din umeri în weekend, încercând să găsim o variantă pentru a petrece timpul liber şi într-un alt mod decât pe acasă, prin grădină ori pe la rude.

Clujul a ajuns un soi de loc în care tot mai mulţi sălăjeni evadează, pentru că, din păcate, deşi nu ne putem compara cu municipiul vecin din motive obiective şi logice, totuşi, şi noi suntem un municipiu reşedinţă de judeţ, şi nouă ni se alocă fonduri, şi noi ne putem face în propria „casă”, viaţa mai frumoasă şi, cum spuneam mai sus, mai colorată. Însă atât trecutul cât şi prezentul, ne demonstrează cu vârf şi îndesat că la noi, pur şi simplu nu se poate ori nu se vrea.

10 Thoughts to “Distracţiile sălăjenilor: “Cântarea României” şi “Cântarea Primăriei””

  1. Anonim

    Imaginea realității-gri a fost surprinsă perfect.Pana aici e treaba strictă a presei.Schimbarea e datoria celor plătiți , dar ei trăiesc foarte bine-cu contract de muncă pe perioadă nedeterminata-fara sa facă nimic.Deocamdata, e convenabil să treaca ziua…. să vină pensia, fiindcă plata e aceeași ….și de lungă durată.

  2. Alfaman

    E fireasca/ constatarea autorului. Adaug: tinand cont ca Zalaul a fost populat fortat(de Ceausescu) cu oameni de la tara ca sa munceasca in fabrici, era normal ca regresul cultural sa se produca. Ala adus de la tara la bloc, se comporta ca pe ulita, metehnele nu se uita.

  3. Anonim

    Hai LA divino!!!!!!!!!!

    1. Me

      Ca sa incasezi o bataie sau pentru ce?? :))..Divinule..

  4. Anonim

    Zalaul din pacate nu mai este in oras demult… Saracia si neputinta s-au instalat ca la ele acasa, sub ochii lui Capalnasiu si Ciunt. Gasca de securisti psd nosa marc betivul, stau in papucii statului. niste incompetenti cu 2 clase, care conduc cu neamurile analfabete tot judetul. Distrug tot…investitii 0, joburi 0, tinerii sunt nevoiti sa plece la Cj sau Oradea. Ce mall? Oamenii nu au ce sa manance, seconduri pana la gara care sufoca singurul bulevard spart si el si nereparat de 50 de ani. Este orasul plangerii cu ciunt in frunte. In oras resedinta de judet care are puterea economica ca si Gherla, unde exista tot un Kaufland si atat. Vai si amar de el oras si judet

  5. Ioan C.

    Împăcați-vă cu ideea că niciodată nu va fi Zălau sau Sălaju centru de civilizație și cultură! Noroc că-i Cluju aproape. Nici nu trebuia înființat acest județ amărît, da’ te pui cu orgoliile locale? A pornit cu un handicap insurmontabil. Sigur, se pune de cîte o șușanea prin Zălau, Șimneu și celelalte tîrgulețe, dar alea nu-s cultură!

  6. Anonim

    N-as fi putut exprima mai bine situatia decat ati facut-o in acest articol. 100% corect. Fara economie, fara putere de cumparare nu exista nimic, e aproape imposibila dezvoltarea in orice directie. Si am zis APROAPE, pt ca, totusi, orice problema are si o solutie. 4-5 oameni creativi, (nu schelete umblatore) bine intentionati, si bine plasati in administratia locala, cu putere de convingere care sa-si stoarca creierii si sa vina cu idei, proiecte, sa inventeze daca trebuie, sa cunoasca tendintele la nivelul anului 2017, si sa aduca la viata orasul asta. Potentialul e limitat, dar exista. Exista cateva elemente ce pot fi exploatate, dar nu e cine sa faca lucrul asta. Intotdeauana am avut un crez: resursa umana, bate resursa financiara, materiala. -Fa ceea ce poti, cu ceea ce ai, acolo unde esti- Oricat ne-am da noi peste cap, pt cei care ar trebui sa faca ceva, e bine si asa, e mai comod, de ce sa te legi la cap, ca doar salariul tot ala e si ca faci si ca nu faci… (presupunand ca ar si sti ce ar trebui sa faca)

  7. Anonim

    Zalaul e un sat, Salaj Sj ( saracie jale). Traiasca securistii care-l conduc de 27 de ani. Se stie cine sunt!

  8. Anonim

    Nu mai comparati Zalaul cu Clujul sau Oradea, e ca si cum ati compara perele cu portocalele, nu au nici o treaba. Saracia zalauanului este mare. La Cluj sunt studenti, joburi, oportunitati, salarii de mii de euro. Zalaul poate fi comparat cu Beclean sau Carei. Au acelasi buget. Rusine ca a ajuns acest judet de toata rusinea zonei de NV. Sa multumim psd si udmr, care prospera cu gasca de analfabeti. hai ciuntu

  9. .

    FLORINE ai facut o fotografie superba in negru si gri depinde daca o sa fie privita de cine trebuie . Pai sa ajungem la problamele sesizate de tine aici mai avem sa trecem peste radiografia economica, financiara juridica mai ales si celelalte situatii in care se gaseste saracul nostru judet De ce sa alocam bani la cultura noi inca ne luptam sa asiguram iluminatul parohiilor pe bani publici ca nu este nevoie de aprobarea obstii este suficient sa se aprobe de catre consilieri la cererea fete.Lor prea sfintite. De ce nu colaboram cu vecinii BaiaMare , Satu Mare Bistrita-Nasaud ? Am vrut sa particip la spectacolul dedicat unirii cand sa intru am fost intrebat aveti invitatie? stiti nu ne da voie ISU ceea ce este corect si am zis ca trebuie sa ma multumesc si cu internetul e mai confortabil ,mai cald, si vad si alte fete nu n.umai pe d-na MASTAN sau pe vesnicul Vasile Coca ei canta fromos numai ca sunt nascuti mai devreme Problema este sa respectam legile ce atata distractie la ce bun si asta nu e rau.Mai scrie din cand in cand sa stie si D-l CIUNT ce gandeste turma pe care o pastoreste Succes FLORINE>

Leave a Comment